matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Kinas toalett-revolution

Publicerad 2016-06-01 09:56:00 i Allmänt,

Oväntad och ovanlig toalettutsmyckning i en av Guiyang’s gallerior. Foto: © Mats Sundin, 2015.

I samband med OS 2008 i Beijing inleddes Kinas toalett-revolution med målet att bygga och renovera 57 000 offentliga toaletter innan utgången av 2017. Skälet är att internationella men framför allt nationella turister efterfrågar elegantare toalettkultur.

Med de senaste trettio åren av snabb ekonomisk tillväxt vill kineser åtnjuta kvalitet i varje aspekt av livet. Det senaste decenniet har Kinas inhemska turismen ökat med 10 procent per år, och flaskhalsen i den inhemska turismmarknaden är "otillräckliga, smutsiga och kaotiska" toaletter. Rena toaletter kräver professionalisering men även om arkitekter, anläggningsägare och lokalvårdare måste vara ”toalettutbildade” är beteendet den mest kritiska framgångsfaktorn. Bättre än uppmanande affischer och anslag är personlig elegans: när en toalett respekterar användarna är chanserna högre för ömsesidig respekt, menar de lärda.

Med det som bakgrund låter man sig överraskas på en av Guiyang’s herrtoaletter. Där möts man av bilder på förskräckta, imponerade, nyfikna, våldsamma och skrämda kvinnor.

Bilderna på de uttrycksfulla kvinnorna är inte representativa för Kinas offentliga toaletter. Foto: © Mats Sundin, 2015.

Hur tänkte inredarna? Vill man utsätta männen för en sexattack? Förnedra kvinnor? Eller är det bara humor? Varför har kvinnorna ett västerländskt utseende? Jag frågar en kinesiska och hon svarar, för det första, att kineser ser upp till vita västerlänningar eftersom de kommer från rika länder, är välbärgade, har långa och höga näsor och djupa ögonhålor. För det andra att västerländska kvinnomodeller är att föredra eftersom kinesiska män skulle bli upprörda om det var kinesiska modeller på herrtoaletten: det vore som att hänga ut sin (blivande) hustru till allmän beskådan. Till sist och för det tredje sade hon att bilderna är ett uttryck för kinesers starka vilja att ta till sig det västerländska (ofta utan någon urskiljan), och att bilderna torde ses som humoristiska.

Jag blev i alla fall överraskad under toalettbesöket och reagerade utifrån mina (svenska) värderingar; här det sexistiska med att dekorera offentliga rum med kvinnor som gör sexuella anspelningar.

Hur det ser ut på damtoaletten har jag ingen aning om.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela