matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Bloggen tar ett nytt sommarlov

Publicerad 2015-07-01 10:39:09 i Allmänt,

Trött motorcykeltaxi-chaufför i Huaxi, Guiyang. Foto: © Mats Sundin, 2014.
 
Efter ett händelserikt år är det nu dags att ta semester och sommarlov. En översikt över blogg-året visar att inläggen har spänt över ett vitt fält. De har handlat om sociala normer och traditioner i ord av att mannen förväntas bära kvinnans handväska, och att det ställs till med en stor fest, den s k Man Yue Jiu, för att fira ett barns enmånadsdag eftersom traditionen påbjuder att både barn och mamma stannar inomhus den första månaden, den s k ”sitt-månaden”, och att det nu är tillåtet att vistas utomhus. En annan tradition är att fyra av fyrverkerier för att meddela att en anhörig har avlidit, och det vilken tid som helst på dygnet. 

Inläggen har också handlat om normbrott som barnaga och hustrumisshandel, det förra bevittnat i en by med minoritetsbefolkning där en äldre kvinna slog ett barn, och det senare på en dansbana när en make slog ned makan inför öppen ridå. 

Från dessa våldshandlingar är steget inte långt till kategorin utsatta grupper. Om detta skrev jag i inlägget om kvinnor med mentala funktionsnedsättningar som utnyttjas sexuellt på landsbygden eftersom vissa män skyr inga medel och ingen värnar om kvinnorna under tiden som deras anhöriga arbetar ute på jordbruksfälten.

Värn och omsorg var ett annat tema och det återspeglades i texten om anhörigvård på sjukhus, det vill säga att barnen, läs kvinnorna, förväntas sköta sina åldrande föräldrar även om/när de hamnar på sjukhus.

Ohälsa, eller snarare risk för ohälsa, framkom med tydlighet i inlägget om olika arbetsmiljöproblem som buller, damm och avsaknaden av såväl skyddsutrustning vid bygg- och anläggningsarbeten som ansvarstagande personal med uppgift att säkra arbetarskyddet.

Det är ingen överraskning att yrkesfolk ibland missbrukar sin tjänsteställning. Numera har det införts striktare bestämmelser för att inte använda tjänstebilen på fritiden, och det i form av att den måste plomberas under storhelger.  

Kinas tillväxt och tillväxtproblem kommer till uttryck på olika sätt. Tillväxten syns i floran av husbyggen exempelvis i bygget av nya biblioteket på Guizhou universitet som visar att viktiga institutioner byggs på höga höjder likt landmärken. Tillväxten syns också i lastbilstransporterna av nya bilar, läs statusmarkörer, med följdproblem som klimatpåverkan, bilköer och parkeringsproblem.

Tre udda inlägg under blogg-året var gratisklippning, tupphetsning samt fys-tester vid gymnasieantagningarna. I QianXi erbjöd en frisör gratis klippning för pensionärer, d v s 60+. Tupphetsningen skedde, helt överraskande, strax utanför min lägenhet på universitetsområdet när två stridstuppar tränades av ägarna. Och som ett led i gymnasieantagningarna ingår fys-tester som rephoppning, löpning, längdhopp mm: ju bättre resultat i de fysiska och teoretiska testerna desto bättre gymnasium; ju bättre resultat i gymnasiet desto större möjligheter att komma in på ett ”bra” universitet; ju bättre universitet desto bättre yrkesframtid; och ju bättre yrke desto bättre möjligheter till att bilda familj och med det skapa goda förutsättningar för barnen (som i sin tur förväntas utbilda sig och bilda familj). 

Trött kvinna och barn på bussen mellan HuaXi och centrala Guiyang. Foto: © Mats Sundin, 2015.

Sammantaget har blogg-året har varit innehållsrikt och förhoppningsvis har jag förmedlat något av mina vardagserfarenheter här på plats i Kina. 

Vad kommer nästa blogg-år att handla om? Tja, det är svårt att säga vilka händelser som framtiden för med sig, men jag redan börjat skissa på några berättelser, bland annat om kontaktannonser i offentliga miljöer och rullstolsramper vid bankkontor. Om detta återkommer jag till efter sommarlovet.

Till sist vill jag önska mina bloggläsare en god sommar!

Mats Sundin

Trött motorcykeltaxi-chaufför i Shanghai. Foto: © Mats Sundin, 2009.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela