matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Hög byggtakt på en sjunkande bostadsmarknad

Publicerad 2015-08-24 10:01:00 i Allmänt,

Vattenkylning av heta lastbilsbromsar på en lika het bygg- och anläggningsbransch. Foto: © Mats Sundin, 2015.

Tillbaka i Guiyang efter en månads semester i Sverige finner man att stadslandskapet har förändrats. Bygg- och anläggningsarbetena pågår oavbrutet och få om än inga har tagit semester: påbörjade husbyggen har nästan avslutats, invigningar genomförs löpande och nya bostadshus skjuter mot höjden. Byggen sker på lucktomter, gammal industrimark, jordbruksmark, jungfrulig mark eller genom rivning av äldre bebyggelse.

Det är inte ovanligt att ett hushåll äger flera lägenheter: en att bo i, en att hyra ut och eventuellt en som reserv, allt med tanke på den egna och barn(ens) framtid. Månadskostnaderna är mycket små: man betalar bara för el och gas och en ringa summa för den ekonomiska och tekniska förvaltningen av huset (plus eventuella amorteringar).

Flygblad för planerade bostäder i Guiyang på en bostadsmarknad med sjunkande lägenhetspriser. Foto: © Mats Sundin, 2015.

Skillnaden mot förr, bara för ett halvår sedan, är att dessa bostäder byggs på en marknad med sjunkande priser: idag finns nya lägenheter för 2500 RMB/kvm att tillgå till skillnad mot tidigare lägstapris omkring 3700 RMB/kvm. Dagens köpare kan alltså skatta sig lyckliga men gårdagens köpare gör sig näppeligen några försäljningsvinster.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela