matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Du ska bli storasyster, i bästa fall till en lillebror

Publicerad 2014-03-27 07:13:00 i Allmänt,

Kinas ett-barns-politik är på väg att luckras upp. Förändringen sker först och främst i de "ekonomiska zonerna" med Shanghai i spetsen. Där bor många äldre som saknar anhörigvård och omsorg. Läs: sina barns stöd i vardagen eftersom barnen har flyttat till annan ort. I Kina bygger socialpolitiken på att familjen är garanten för välfärd. Här har sonen ett stort ansvar: han förväntas gifta sig, bilda familj och försörja sin hustru och sina föräldrar. I de flesta fall får kvinnan sköta om både hans och sina egna åldrande föräldrar. I Shanghai och andra kinesiska storstäder dit många välutbildade söker sig, väljer allt fler gifta par att inte skaffa sig några barn, något som självklart försämrar livskvaliteten för den åldrande befolkningen. Att ingå i ett förhållande på äldre dagar är ovanligt. Dessutom finns det bara hissar i hus som är högre än sex våningar, med följden att äldre personer kan bli fångar i sin egen lägenhet.   
 
Som framskymtat är en son att föredra framför en dotter. Även om ett-barns-politiken är på väg att lösas upp finns idag alternativa sätt att skaffa sig ett andra barn här i Kina: om det första barnet har en funktionsnedsättning får man en ny "chans"; att föda ett barn utomlands; föda det inofficiellt med konsekvensen att barnet blir utan personnummer och med det blir en papperslös kines i Kina; eller att betala för framfödseln av ett andra barn. Flera summor är i svang men en är 20 000 yuan (ca 22 000 kr). Trots att medellönen är omkring 3000 yuan väljer flera par att ta den kostnaden.
 
Hur kan detta komma till uttryck på nära håll? En bekant valde att betala och hon grät när hon fick sitt andra barn: det var ytterligare en dotter. 
 
Personerna på bilden har inget med blogginlägget att göra.
 

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela