matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Fys-tester vid High School-uttagningen

Publicerad 2015-06-10 06:08:00 i Allmänt,


Manual för High School-provets idrottsmoment. Foto: © Mats Sundin, 2015.

Vid High School-uttagningen, motsvarande det svenska gymnasiet, måste de kinesiska grundskoleeleverna genomgå flera prov; bland annat i kinesiska, engelska, matematik, fysik, kemi - och i idrott. I de förra ges max 100 p per ämne och i det senare, idrott, max 50 p. Allt adderas och jämförs med andra elever, och ju högre poäng desto "finare/bättre" High School kan man komma in på. 

Idrottsprovet består av tre övningar: det obligatoriska stående längdhoppet och två valfria, exempelvis rephopp och step-ups som i fallet ovan på bild. Som bäst kan stående längdhopp 2,39 m eller mer = 15 p; rephopp 180 hopp/min eller fler = 10 p; step-ups 3 minuter i takt med musik, 66 pulsenheter eller lägre = 15 p; och lärarens poäng för elevens attityd = 10 p. Totalt 50 p. Fallet ovan på bild, en 15-årig pojke, fick 40,5 p för 128 rephopp, 205 cm i stående längdhopp och 68 pulsenheter i step-ups.

I slutet av juni genomförs det teoretiska High School-provet, och då avgörs vilken skola som eleven kommer in på. Om dottern/sonen kommer in vid en s k ”fin” High School och måste flytta hemifrån, händer det till och med att föräldrarna köper eller hyr en lägenhet i närheten av skolan för att på så sätt ge sin dotter/son de allra bästa framtidsmöjligheterna. 

Till goda framtidsmöjligheter hör först universitetsstudier och sedan ett välavlönat arbete. Med ökat materiellt välstånd som lön, bostad och bil - särskilt för en man - ökar möjligheterna att bli gift, och det med en kvinna av lite lägre status eftersom hon vanligtvis gifter sig ”uppåt”. En man som arbetar på en förskola löper alltså små möjligheter att bli gift. Utbildning och särskilt High School-provet är följaktligen mycket viktigt för både individen och föräldrarna.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela