matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Rullstolsramper vanligast vid bank- och postkontor

Publicerad 2015-10-03 16:45:04 i Allmänt,

Funktionshinder uppstår i en miljö som inte är anpassad till funktionsnedsättningen, dock ej här utanför ett bankkontor i HuaXi, Guiyang. Foto: Mats Sundin, 2015.

Här i kuperade Guiyang gör stadsplaneringen både skillnad och åtskillnad. Åtskillnad eftersom gårdagens stadsplanerare tog ringa hänsyn till personer med nedsatt rörelseförmåga, skillnad därför att dagens planerare anlägger rullstols- och rollatorer-ramper i anslutning till bank- och postkontor.

Saken är bara den att det är få personer med rullstolar och rollatorer i det offentliga rummet eftersom det finns många hinder på vägen: många hus saknar hissar, och det i hus upp till sex våningar; två-tre decimeter höga trottoarkanter; och trottoarer med många och stora ojämnheter.

Mellan trapporna finns ett starkt lutande plan för bland annat rullstolar. Bild från centrala Guiyang. Foto: Mats Sundin, 2014.

En ovanlig syn i HuaXi, Guiyang. Observera att rullstolen är bredare än passagen mellan räckena. Som tur var kunde mannen fick resa sig ur stolen under tiden som kvinnan krånglade vid hindren. Sedan ska de hem igen. Foto: Mats Sundin, 2015.

Sammantaget blir mötet mellan människa och omgivning många gånger komplicerat vilket gör att en person med funktionsnedsättning kan bli fånge i sitt eget hem.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela