matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

”Jag är 97 år och har deltagit i två krig”.

Publicerad 2015-12-23 15:31:46 i Allmänt,

Grånad krigsveteran i armékläder. Foto: © Mats Sundin, 2015.
 
Idag träffade jag en 97-årig kinesisk krigsveteran här i Huaxi, Guiyang. Han hade deltagit i två krig, först i andra världskriget mot Japan och sedan i Koreakriget mot USA.
 
Både han och hans bror kommenderades till andra världskriget. Han fick lämna sin fru och två barn för att strida i Hunan-provinsen. Strax därpå dog hans fru under ett japansk anfall. Inte nog med det, hans syster tillfångatogs och tvingades arbeta i japanska militärens bordeller. ”Jag hatar Japan”, sade han med eftertryck.
 
Under andra världskriget var han aldrig rädd eftersom ”då kan man att dö”. Själv har han dödat med bajonett, sårats i buken och förlorat flera av sina kamrater i strid. Aldrig rädd men trött och hungrig. 
 
Av frågesamtalet framkom att en kinesisk krigsveteran har en god pension och hög status. Mannen sade att han har 5600 RMB per månad (ca 7000 SEK) jämfört med den kinesiska medelinkomsten på cirka 1600 RMB per månad. Vad gäller statusen kan de ”göra nästan vad vill de utan att behöva stå till svars”, ett påstående som bör tas med en nypa salt.
 
 
På väg hem till byn. Foto: © Mats Sundin, 2015.
 
Krigsveteranen som jag talade med (via tolk) bor på landsbygden och åker buss så gott som dagligen in till Huaxi ”för att träffa någon av sina flickvänner”. Man kan undra hur det är med den saken men det stod i alla fall klart att 97-åringen hade stadiga händer och håller sig frisk genom att promenera och äta ris. Allt detta erfarit av en svensk i Kina.
 
Till sist vill jag önska alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela