matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Sexuellt utnyttjande av kvinnor med psykiska funktionsnedsättningar på landsbygden

Publicerad 2015-03-11 09:18:00 i Allmänt,

Exempel på miljöer där flickor och kvinnor med psykiska funktionsnedsättningar har utnyttjats sexuellt. Foto: © Mats Sundin, 2014.
 
Det är inget nytt problem att det finns så kallade ”left-behind kids” på den kinesiska landsbygden. Problemet, som knappast har förbättrats, beror på att deras föräldrar arbetar i städerna och att barnen lämnats kvar hos mor- och farföräldrarna på landsbygden. Dessa barn, särskilt flickorna, löper en större risk än andra för att bli sexuellt utnyttjade, rapporterar China Daily. Bland annat förgriper sig lärare på skolbarn.
 
Ett annat problem, som nyligen (åter-)uppmärksammats här i Kina, är att flickor med psykiska funktionsnedsättningar får barn med äldre män, berättar en av mina bekanta här i Guiyang. Problemet, som huvudsakligen är knutet till landsbygden, beror på att dessa flickor lämnas ensamma under tiden som deras jordbrukande föräldrar och/eller far- och morföräldrar, arbetar ute på fälten. Flickorna utnyttjats av flera män och följaktligen den psykiskt funktionsnedsatta inte vem vem som är far till barnet.
 
Problemet är personligt, socialt och polisärt: polisiärt därför att det är svårt att genomföra en faderskapsutredning med psykiskt funktionsnedsatta personer och ovetande män; socialt därför att barnet inte har en officiell far; och personligt därför att den mentalt funktionsnedsatta kvinnan har svårt för att sköta ett barn. 
 
Vilket stöd dessa kvinnor får, vilka rättigheter de har och vem som kan föra deras talan är frågor att återkomma till. En sak är dock klar: en socialarbetare (från stan) har begränsade möjligheter att skapa förändring eftersom folket på landsbygden talar ett lokalt språk och dessutom ogärna berättar om familjeproblem för utomstående.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela