matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Dansk fisk bland kinesiska berg

Publicerad 2016-01-22 06:19:05 i Allmänt,

Unik fiskodling i Wudan, norr om Guiyang. Foto: © Mats Sundin, 2016. 
 
Bland bergen i Wudan norr om Guiyang finns en fiskodling med dansk öring. Öringen importerades som yngel för tre år sedan av en Norden-frälst kinesiska efter en resa i norra Europa. Hon berättar att idag består verksamheten av flera bassänger, tre heltidsanställda skötare/slaktare och fem provisionsarbetande försäljare. Kunderna är restauranger och privatpersoner runt om i Kina till vilka fisken transporteras färskfryst med bil eller flyg. Priset är högre än gängse kinesisk fisk men kunderna värdesätter unik mat, dess ursprung, smak, färg och produktionssätt, det senare med friskt källvatten från bergen.
 

Frysförpackad dansk öring lokalproducerad i Kina. Foto: © Mats Sundin, 2016.


Lunch på nyfångad öring. Foto: © Mats Sundin, 2016.

Under lunchen, som självklart bestod av färsk öring, fick jag veta att verksamheten ingår i ett större sammanhang i form av ett offentligt finansierat utvecklingsprojekt med syfte att dels exploatera WuDan-distriktets lokala tillgångar som blommor, medicinal- och vattenväxter, frukt och grönt dels stimulera turism och fritidsekonomin. Allt kommer också att gestaltas i den agrikulturella parkanläggningen som är under byggnation i YangChang.
 
Illustration av den tänkta jordbruksparken i YangChang. Foto: © Mats Sundin, 2016.
 
Blommor i det färdigbyggda utställningsväxthuset I YangChang. Foto: © Mats Sundin, 2016.
 
Sammantaget, under dagen ”på landet” fick jag en fördjupad insyn i den kinesiska företagsekonomin och regionplaneringen som här bestod av en kulturkrock mellan dansk öring och kinesisk natur, en ansats till fritidsekonomi, och en förhoppning om lönsam ekologi. Hur smakade öringen? Jo, ljuvligt.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela