matssundin.blogg.se

I min blogg vill jag i ord och bild berätta om vardagshändelser i Kina, främst om livet i Guiyang i landets sydvästra delar.

Love is in the air: om kontaktannonser i parker

Publicerad 2015-09-11 16:54:00 i Allmänt,

Något för mig? Kineser läser kontaktannonser i offentlig miljö. Foto: © Mats Sundin, 2009.
 
Kontaktannonser i det fria var något nytt för mig. När jag besökte Shanghai 2009, som gästforskare vid Fudan universitet, gjorde jag många och långa stadspromenader på fritiden. Under en promenad såg jag hur folk läste på affischer uppsatta på busk- och trädgrenar i en park. Vad var nu detta? Jo, kontaktannonser med personlig information inklusive civilstånd, kön, ålder, längd, utbildning, yrke, månadsinkomst, ibland foton, och självklart också beskrivningar av möjliga partners.
 
Kvinna född 1978 söker en man. Hon är 160 cm, universitetsutbildad, vacker, kärleksfull, social och arbetar vid ett logistikföretag. Hon söker en karriärinriktad man med god inkomst och som tar ansvar för familjen. Foto: © Mats Sundin, 2009.
 
Vid denna annorlunda form av dating fanns även ”kärleksmäklare” - kanske föräldrar eller för-föräldrar - med kontaktannonser utlagda på marken. Det är inte omöjligt att en och annan förälder har skrivit annonsen och gör sitt bästa för att arrangera blind-dating åt sitt barn.
 

29-årig man, 180 cm lång, med master-examen från TsingHua universitet i BeiJing och med ett högavlönat arbete vid ett internationellt företag i ShangHai, söker en vacker och smart kvinna med universitetsexamen som kan arbeta hårt och visa omsorg om hans föräldrar. Foto: © Mats Sundin, 2009.

Till saken hör att det finns en trend bland de unga att vänta med att gifta sig, något som både oroar och irriterar en del föräldrar, särskilt idag när antalet singlar ökar i Kina. Det sägs att det är svårt för kvinnor över 27 och män över 30 att bli gifta.

Vidare är det ett överskott av män i Kina. Statistiken visar att det är nätt 34 miljoner fler män än kvinnor. Obalansen gör det svårt för ”left-over-men” att finna en partner. För att skapa balans har den trettioåriga ett-barns politken nu upphört och sedan 1 januari 2016 är det möjligt för alla par att ha två barn. Dock har Kina, i likhet med många andra asiatiska länder, en tradition av att föredra söner framför döttrar.

I det stora hela är det viktigt att finna en partner och sedan skaffa barn eftersom barnlöshet är ett hot mot den personliga tryggheten på äldre dagar: barnen förväntas ta hand om sina föräldrar när de blir gamla och/eller sjuka. Men det kan vara svårt att finna en partner eftersom mannen ofta förväntas ha arbete, bil och bostad, och vara lite äldre och ha lite bättre utbildning än kvinnan och dessutom bör kvinnan inte ha några barn. Skillnad ja, men den får inte vara för stor. Följaktligen står frånskilda kvinnliga professor med barn och personer med funktionsnedsättningar lågt på den kinesiska äktenskapsmarknaden.

 
Bland besökarna finns säkert föräldrar som söker en svärson eller svärdotter. Foto: © Mats Sundin, 2009.
 
Bakom några av annonserna står säkert ensamma personer med stort tålamod. Foto: © Mats Sundin, 2009.
 
Det är aldrig för sent att hitta kärleken

Dating lockar också pensionärer. Igår, 10 september 2015, arrangerades en dating-mässa enbart för äldre kinesiska medborgare. Mässan som hölls i ZhongShan Park i Jinan lockade över 500 deltagare; den äldsta manliga var 86 år och den äldsta kvinnliga deltagaren var 73 år. Där, liksom i ShangHai ovan, hade deltagarna satt upp sin personliga information på snören uppspända mellan träden i parken.

Shang, en 81-årig deltagare, deltog i mässan med stöd av sina barn: ”Jag vill hitta någon jag kan prata med och tillbringa resten av mitt liv med, så att jag kan återupptäcka lyckan i livet," sade Shang.

Om

Min profilbild

Mats Sundin

Associate Professor, Guizhou University, Guiyang, Kina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela